Бургаският общински съветник Георги Дракалиев разпространи във Фейсбук видеоклипове, заснети от него,

...
Бургаският общински съветник Георги Дракалиев разпространи във Фейсбук видеоклипове, заснети от него,
Коментари Харесай

ВИДЕО+СНИМКИ Зрее етническо напрежение: Построиха незаконни паметници на турски език в община Ардино

Бургаският общински съветник Георги Дракалиев разпространи във Facebook видеоклипове, снимани от него, показващи че в няколко села от община Ардино, област Кърджали, са издигнати монументи , напълно изписани на турски език.



Върху тях са изредени имена на незнайни лица, за които без никакви доказателства, се твърди че по време на Балканската война са били почтени цивилни жертви, избити от жестоките български бойци, или пък че са воювали против българската войска – освободителка на Родопите.

По-конкретно става дума за:

1. Паметник-чешма в м-стта „ Насуфлар съртъ “, в землището на с. Горно Прахово, която се оказа, че съществува от дълго време и към нея се вършат годишно събори и „ мевлиди “, на които се уважава паметта на незнайни локални поданици - жертви на българите. Изписани са имената на 8 души, техни „ дядовци-мъченици, убити през Балканската война “. Преди 4 години, там е бил донесен и подложен ятагана на един локален човек, воювал против нашите освободителни войски, който празнуват като воин.

2. Паметник в центъра на същото село, до който са изправени остарели османски надгробни камъни, а на самия монумент написа, че българите са унищожили локалните гробища, нарекли са турците „ безбожници “ и са изхвърлили мъртъвците им.

3. Паметник на входа на с. Ябълковец, тъкмо след надписа „ HOŞ GELDINIZ! ”, с изписани на него имена на 6 души, „ убити през 1912 година “, като е допълнено, че има и още доста, които не могат да бъдат изброени. Паметникът е издигнат със спонсорството на Ашъкгарип Али паша от гр. Измир, Р. Турция.

4. Гроб-паметник на входа на с. Брезен, с указателна табела на 4-5 „ убити мъченици “ по време на Балканската война.

5. Паметна плоча на фасадата на джамията в с. Брезен с изредени имена на 13 души „ мъченици на войната “.

6. Паметник в двора на с. Искра с изписани 11 имена на „ мъченици “-военни жертви, повдигнат от Садетин Гарип от гр. Бурса, Р. Турция.
 На паметника в местността „ Насуфлар съртъ “ преди време бе оставен ятагана на един локален човек, воювал против нашите освободителни войски, който празнуват като воин
Тези монументи сигурно са построени, без да са спазени условията на Закон за устройство на територията, Закона за военните монументи и Закона за културното завещание. На някои от тях написа, че са спонсорирани от частни лица, жители на Р. Турция. Абсолютно всички надписи по монументи те са на турски език, а изписаните имена не попадат в подробните описи на починалите по време на войната, съхранявани в Централния боен списък.

Паметниците са издигнати нелегално, тъй като не са съгласувани нито с Министерство на защитата, нито с Министерство на културата, и са построени без никакви планове, строителни бумаги и позволение за градеж. Въпреки това, някои от тях са били откривани персонално от кметовете на община Ардино, които без изключение са представители на Движение за права и свободи.

Тези монументи само предизвикат етнически спор и настройват локалните поданици против българската страна и техните сънародници от български генезис и християнска религия. Съгласно категориите градежи съгласно Закон за устройство на територията, недвижимите монументи от „ локално значение “ съставляват градежи от второкласен и се отстраняват със заповед на началника на ДНСК.

Ето за какво, Георги Дракалиев е подал в службата обстоен писмен сигнал, съпроводен с голям брой фотоси. Той упорства началникът на ДНСК да извърши отговорностите си, според член 225 от Закон за устройство на територията и да издаде заповеди за унищожаване на тези нелегално построени монументи , изписани на непознат език, касаещи незнайни за историята лица и целящи само провокация против етническия мир в нашата Родина.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР